اینترنت اشیا چیست؟ اینترنت اشیا یا به اصطلاح (IoT)، شبکه ای از اشیا فیزیکی را توصیف می کند که در آن اشیا با حسگر ها، نرم افزار ها و سایر فناوری ها از طریق اینترنت به تبادل داده ها با سایر دستگاه ها و سیستم ها می پردازند. این دستگاه ها از اشیا خانگی معمولی گرفته تا ابزار های صنعتی پیچیده را شامل می شود. امروزه با بیش از 7 میلیارد دستگاه اینترنت اشیا متصل، کارشناسان انتظار دارند که این تعداد تا سال 2020، به 10 میلیارد و تا سال 2025، به 22 میلیارد برسد. در این مقاله قصد داریم به معرفی بیشتر اینترنت اشیا، کاربرد های آن و مزایا و معایب آن بپردازیم.
اینترنت اشیا چیست؟
اینترنت اشیا (IOT) ، مجموعه ای از دستگاه های محاسباتی مرتبط، ماشین های مکانیکی و دیجیتال و اشیا دیگر به هم پیوسته است، که با شناسه های منحصر به فرد (UID) توانایی انتقال داده ها از طریق شبکه بدون نیاز به انسان و تعامل او را امکان پذیر می سازد. شیئی که می توان به آن آدرس پروتکل اینترنت (IP) اختصاص داد، قادر به انتقال داده ها از طریق شبکه است. به طور معمول، سازمان ها در صنایع مختلف از اینترنت اشیا استفاده می کنند تا به روش کار آمدتری عمل کنند، مشتریان را بهتر درک کرده و خدمات مشتریان را افزایش دهند، تصمیم گیری را بهبود بخشند و ارزش کسب و کار را افزایش دهند.
اکوسیستم اینترنت اشیا (IOT)، متشکل از دستگاه های هوشمند مبتنی بر وب است که از سیستم های تعبیه شده مانند پردازنده ها، حسگر ها و سخت افزار های ارتباطی برای جمع آوری، ارسال و عمل بر روی داده هایی که از محیط خود به دست می آورند، استفاده می کنند. دستگاه های اینترنت اشیا، داده های حسگری را که جمع آوری می کنند با اتصال به ورودی اینترنت اشیا یا سایر دستگاه ها به اشتراک می گذارند که در آن داده ها به ابر های ذخیره سازی ارسال می شوند تا تجزیه و تحلیل شوند. گاهی اوقات، این دستگاه ها با سایر دستگاه ها ارتباط برقرار می کنند و بر اساس اطلاعاتی که از یکدیگر دریافت می کنند، به فعالیت می پردازند.
کاربرد اینترنت اشیا چیست؟
اینترنت اشیا (IOT)، به میلیارد ها دستگاه فیزیکی در سراسر جهان گفته می شود که اکنون به اینترنت متصل هستند و همه داده ها را جمع آوری کرده و به اشتراک می گذارند. به لطف ورود تراشه های کامپیوتری بسیار ارزان و فراگیر شدن شبکه های بی سیم، می توان هر چیزی را به بخشی از اینترنت اشیا تبدیل کرد. اتصال همه این اشیا مختلف و افزودن حسگر ها به آن ها، سطحی از هوش دیجیتالی را به دستگاه هایی می افزاید که آن ها را قادر می سازد تا داده ها را بدون دخالت انسان ارسال کنند. در چند سال گذشته، اینترنت اشیا به یکی از مهم ترین فناوری های قرن بیست و یکم تبدیل شده است. با استفاده از محاسبات کم هزینه، ابر، داده های بزرگ، تجزیه و تحلیل و فناوری های تلفن همراه، اشیا فیزیکی می توانند داده ها را با کمترین مداخله انسانی به اشتراک گذاشته و جمع آوری کنند. اما کاربرد اینترنت اشیا در چه زمینه هایی است؟
صنعت تولید
اینترنت اشیا چشم انداز صنعت را برای بخش های تولیدی تغییر داده است. داده های حسی هوشمند برای جلوگیری از خرابی های غیر عادی، تجزیه و تحلیل نیازمندی ها و بهینه سازی منابع استفاده می شود. راه حل های اینترنت اشیا به سازمان ها در مدیریت هوشمند دارایی و نظارت بر عملکرد کمک می کنند، که باعث کاهش زمان خرابی دارایی و افزایش طول عمر سخت افزار می شود.
صنعت کشاورزی
با تغییر چشم انداز اقتصادی و افزایش جمعیت، شکاف عرضه و تقاضا بسیار افزایش یافته است. تغییر شرایط محیطی و گرم شدن زمین نیز بخشی از چالش ها است. اینترنت اشیا احتمالاً قدرتمندترین سلاح برای صنعت کشاورزی و مبارزه با این موضوع به شمار می رود. اینترنت اشیا کشاورزان را قادر می سازد تا کشاورزی دقیق، مدیریت دام، مدیریت هوشمند گلخانه ای و غیره را انجام دهند. پهپاد های صنعتی نیز در کشور های پیشرفته، موارد استفاده متعددی در کشاورزی هوشمند دارند. پهپاد ها و هواپیما های بدون سرنشین برای نظارت بر کیفیت هوا، خاک، رطوبت استفاده می شود؛ آن ها می توانند در فعالیت هایی مانند سم پاشی خودکار کود ها، جلوگیری از بروز شکاف های فیزیکی در مزارع و… به کشاورزان کمک کنند.
مراقبت های بهداشتی
یکی از بخش های مهمی که بیشتر از اینترنت اشیا بهره مند می شود، مراقبت های بهداشتی است. محبوبیت دستگاه های هوشمند روز به روز در حال افزایش است. این به محققان با داده های بیشتر امکان می دهد تا راه حل های اینترنت اشیا را ترکیب کنند. داده های اینترنت اشیا (IOT)، برای جلوگیری از حملات قلبی، نظارت مداوم بر ضربان قلب، گام های برداشته شده، ردیابی خواب، وضعیت نشستن و غیره استفاده می شود. همچنین راه حل های مبتنی بر اینترنت اشیا با فناوری نانو حتی برای نظارت بر سلول های سرطانی داخل بدن استفاده می شوند. اینترنت اشیا، همراه با یادگیری ماشینی، صنعت را در مقیاسی سریع تغییر می دهد.
بیمه
به عنوان یک صنعت، بیمه عموماً از داده های ساختار یافته پیروی می کند. اما این پتانسیل را دارد که منابع را با استفاده از اینترنت اشیا بهینه کند. اخیراً بیمه گران به آهستگی، پایبندی به IoT را در راه حل های صنعتی خود آغاز کرده اند.
اتوماسیون خانگی
کنترل ابزار های الکترونیکی از راه دور دیگر یک داستان علمی تخیلی نیست و در حال حاضر به صورت تجاری در دسترس است. اینترنت اشیا در زندگی روزمره ما برای تصمیم گیری و بهینه سازی مصرف انرژی به طور خودکار استفاده می شود.
خودرو و حمل و نقل
خودرو و حمل و نقل نیز یکی دیگر از کاربرد های اینترنت اشیا است. در عصر اینترنت، خودرو ها نیز ابزار هایی در نظر گرفته می شوند که می توان آن ها را بر حسب تقاضا ارتقا داد. خودرو های مدرن مجهز به حسگر های هوشمند مبتنی بر اینترنت اشیا هستند که به ردیابی خودرو، کنترل سرعت، کنترل مصرف سوخت، روش های اجاره خودرو و… کمک می کنند.
مزایا و معایب اینترنت اشیا
مزایا
- امکان دسترسی به اطلاعات از هر نقطه در هر زمان و در هر دستگاه
- بهبود ارتباط بین دستگاه های الکترونیکی متصل
- امکان انتقال داده ها از طریق شبکه های متصل به اینترنت و کاهش هزینه ها و صرفه جویی در زمان
- خودکار کردن خدمات در زمینه های مختلف و بهبود کیفیت استارتاپ ها و کسب و کارهای دیگر
- کاهش نیاز به مداخله انسانی
معایب
- با افزایش تعداد دستگاه های متصل و به اشتراک گذاری اطلاعات بیشتر بین دستگاه ها، احتمال سرقت اطلاعات نیز افزایش می یابد.
- اگر در سیستم مشکلی وجود داشته باشد، احتمال خرابی دستگاه های متصل در هر لحظه وجود دارد.
- به دلیل عدم وجود استاندارد های بین المللی سازگار برای اینترنت اشیا، ارتباط دستگاه ها با یکدیگر دشوار خواهد بود.
نتیجه گیری
به طور خلاصه، اینترنت اشیا مجموعه ای متشکل از سیستم های محاسباتی مرتبط، ماشین های دیجیتال و اشیا دیگر است، که با شناسه های منحصر به فرد (UID) توانایی انتقال داده ها از طریق شبکه بدون نیاز به انسان و تعامل او را امکان پذیر می سازد. اینترنت اشیا به هر سیستمی از دستگاه های فیزیکی اطلاق می شود که داده ها را از طریق شبکه های بی سیم با دخالت محدود انسانی دریافت کرده و انتقال می دهند. این امر با ادغام دستگاه های محاسباتی در انواع اشیاء امکان پذیر می شود.