با گسترش اینترنت و بانکداری اینترنتی و خودکار شدن خدمات بخش دولتی و خصوصی، سامانهها و برنامههای جدیدی راه اندازی شده که موجب تسهیل خدمات پولی و بانکی در کشور شده است. یکی از سامانههایی که توسط بانک مرکزی راه اندازی شده، سامانه پایا است که امکان انتقال وجه به صورت آنلاین و یا حضوری را امکان پذیر میسازد. سامانه پایا، یکی از خدمات بانکداری الکترونیک است که برای واریز و انتقال وجه از بانکها به حساب بانکهای دیگر راه اندازی و تاسیس شده است. از سامانه پایا برای پرداخت مبالغ پایین برای دفعات مختلف استفاده میشود. انتقال وجه از طریق این سامانه به صورت حضوری و آنلاین، با رعایت سقف تعیین شده انتقال وجه امکان پذیر است.
سامانه پایا چیست؟
سامانه پایا یک سامانه بانکداری اینترنتی است که توسط بانک مرکزی طراحی و راه اندازی شده است. این سامانه امکان انتقال وجه و یا جابجایی آن را از یک حساب به حساب بانکی دیگر فراهم میکند. سامانه پایا برای انتقال وجه با مبلغ پایین برای دفعات مختلف با استفاده از شماره شبا راه اندازی شده است. واریز یا انتقال وجه، از طریق سامانه بانکداری پایا به راحتی انجام میشود. این سامانه دارای دو بخش مجزا است که شامل واریز و برداشت مستقیم میشود.
- واریز مستقیم: واریز مستقیم در سامانه پایا این امکان را به مشتریان بانکها میدهد که مبالغ خاص و معینی را در زمان معین و مشخص شده، از حساب کاربر برداشت کرده و آن را به حساب اشخاص دیگر در بانکهای مختلف واریز کند. پرداخت حقوق کارکنان شرکتها و پرداخت سود سهام از جمله نمونههای بارز این خدمات هستند.
- برداشت مستقیم: برداشت مستقیم در سامانه پایا این امکان را به مشتریان بانکها میدهد که مبلغ مشخصی را در مدت زمان یا تاریخ مشخص از حساب بانکی افراد دیگر برداشته و به حساب کاربران دیگر واریز کند. استفاده از این روش، به توافقات قبلی افراد بدهکار و طلبکار نیاز دارد.
شرایط انتقال وجه در سامانه پایا
افرادی که قصد انتقال وجه از طریق سامانه بانکداری پایا را دارند، ابتدا باید از نحوه انتقال وجه از طریق این سامانه و شرایط و مقررات سامانه پایا اطلاع داشته باشند و سپس اقدام به انتقال وجه نمایند. در ادامه به بررسی برخی شرایط الزامی برای انتقال وجه از طریق سامانه پایا میپردازیم.
- انتقال وجه از طریق سامانه پایا، به شماره شبای حساب مقصد امکان پذیر است و انتقال وجه به شماره کارت اعتباری و یا شماره حساب امکان پذیر نیست.
- روش انتقال وجه کاربران با استفاده از سامانه پایا به دو روش مراجعه حضوری به بانکها و اینترنت بانک و اپلیکشنهای همراه بانک امکان پذیر است.
- سقف انتقال وجه در این سامانه از سقف انتقال وجه از طریق کارت به کارت بیشتر بوده و 100 میلیون تومان است.
- کارمزد انتقال وجه در سامانه پایا، برابر ۰.۰۱ درصد مبلغ وجه مورد انتقال و تقریبا بین 200 تا 2500 تومان در تراکنشهای فردی و حدود 100 تومان در تراکنشهای پرداختهای گروهی است.
- دفعات مجاز برای واریز وجه از طریق سامانه پایا ۳ بار در روز و در ساعات 03:45، 11:45 و 13:45 امکان پذیر است.
نحوه انتقال وجه در سامانه پایا
سامانه پایا یکی از خدمات نسبتاً جدید بانکداری الکترونیک است که این امکان را برای مشتریان بانکها فراهم کرده است که بدون نیاز به مراجعه حضوری به بانکها و پر کردن فرمهای متعدد بتوانند تنها با ثبت یک درخواست، مبالغ معین را در مدت زمان معین به حساب سایر افراد واریز نمایند. استفاده از این سامانه موجب صرفه جویی در وقت و هزینهها شده و کارمزدهای انتقال وجه بین بانکی را کاهش میدهد. کاربران برای بهرهمندی از مزایا و قابلیتهای سامانه پایا باید با نحوه انتقال و برداشت وجه آشنا باشند که در ادامه توضیح مختصری از آن را ارائه کردهایم:
- نحوه انتقال وجه در سامانه بانکداری پایا به روش حضوری؛ به منظور انتقال وجه در سامانه پایا به روش حضوری، مشتریانی که قصد دارند مبالغ پایینی را از حساب شخصی خود به حساب سایر افراد در بانکهای دیگر واریز کنند، باید به صورت حضوری به یکی از شعبات بانک خود مراجعه کرده و با پر کردن فرم موردنظر، درخواست خود را مبنی بر استفاده از سامانه پایا برای انتقال و برداشت وجه اعلام نمایند.
- نحوه انتقال وجه در سامانه بانکداری پایا به روش اینترنتی؛ به منظور انتقال وجه در سامانه پایا به صورت اینترنتی، مشتریانی که قصد دارند مبالغ پایینی را از حساب شخصی به حساب سایر افراد در بانکهای دیگر واریز کنند، ابتدا باید از شعبات بانک خود نام کاربری و رمز عبور برای ورود به اینترنت بانک را دریافت کرده و سپس با استفاده از نام کاربری و رمز عبور خود وارد سامانه شده و درخواست خود را مبنی بر استفاده از سامانه پایا برای انتقال و برداشت وجه ثبت نمایند.
سقف انتقال وجه در سامانه پایا
همانطور که گفتیم، سامانه پایا برای انتقال وجه با مبلغ پایین و برای دفعات مکرر و متعدد طراحی و راه اندازی شده است. سقف و کف انتقال وجه از طریق سامانه پایا و ساتنا توسط بانک مرکزی کشور اعلام شده و در سیستم بانکی کشور اجرا میشود. از این رو، یکی از مسائل بسیار مهم در رابطه با این سامانه و انتقال وجه در پایا، سقف انتقال وجه است. اما حداکثر مبلغی که از سوی بانک مرکزی برای سامانه پایا درنظر گرفته شده است، چقدر است؟
بر اساس آخرین ابلاغیهای که از سوی بانک مرکزی کشور به سیستمهای بانکی ارائه شده است، سقف انتقال وجه در سامانه بانکداری پایا، از 50 میلیون به 100 میلیون تومان افزایش یافته است.
کارمزد انتقال وجه در سامانه پایا
همانطور که گفتیم، سامانه پایا یکی از خدمات بانکداری الکترونیک است که برای واریز و انتقال وجه از بانکها به حسابهای دیگر طراحی و راه اندازی شده است. از این سامانه برای پرداخت مبالغ کم تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان به صورت روزانه، برای دفعات متعدد استفاده میشود. به طور کلی تمامی خدمات بانکی که به صورت حضوری و یا الکترونیک انجام میشوند، نیازمند کسر مبلغی به عنوان کارمزد هستند. کارمزدهای بانکی اغلب به صورت مبلغی ثابت از سوی سیستم بانکداری کشور تعیین میشوند و گاهی نیز به صورت درصدی دریافت میشود. کارمزدهای مربوط به انتقال وجه به صورت کارت به کارت نمونهای از این نوع کارمزد هستند.
انتقال وجه از طریق سامانه پایا نیز با کسر مبلغی از حساب به عنوان کارمزد انجام میشود. اما میزان کارمزدی که برای این سامانه درنظر گرفته شده است، چقدر است؟ سامانه پایا تا قبل از سال ۱۳۹۹ کارمزدی برای انتقال وجه دریافت نمیکرد و کاملاً رایگان بود. در سالهای اخیر طبق ابلاغیهای که از سوی بانک مرکزی اعلام شده است، انتقال وجه از طریق سامانه پایا نیز مشمول دریافت کارمزد شده است که میزان این کارمزد در حال حاضر حدود یک صدم درصد مبلغ انتقال داده شده است. کارمزد انتقال وجه با استفاده از این سامانه در تراکنشهای فردی بین 200 تا 2500 تومان و در پرداختهای گروهی حدود 100 تومان است.
مرسی
خواهش میکنم، ممنون از توجه شما.